Dijkversterking_SintAnnaland

Sint-Annaland

In mei 2025 is de dijkversterking bij Sint-Annaland afgerond. De dijk is versterkt om te voldoen aan de eisen van de Waterwet uit 2027. De dijkversterking is uitgevoerd door waterschap Scheldestromen en mede gefinancierd door het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). In dit programma werken het Rijk en waterschappen samen om Nederland te beschermen tegen overstromingen.

Tijdlijn

projectgebie_sintanna

Aanleiding voor de dijkversterking

Waterschap Scheldestromen is verantwoordelijk voor de veiligheid, het onderhoud en het beheer van de primaire waterkeringen in zijn gebied. De Waterwet schrijft voor dat de primaire waterkeringen regelmatig moeten worden beoordeeld om te onderzoeken of deze voldoen aan de wettelijke normen voor de waterveiligheid. Als de waterkering niet meer aan de norm voldoet, moeten er verbetermaatregelen worden gerealiseerd.

De primaire waterkering langs de jachthaven van Sint-Annaland was afgekeurd op het faalmechanisme binnenwaartse stabiliteit. Op de andere faalmechanismen voldeed het dijkdeel wel aan de norm. Op onderstaande afbeelding is het projectgebied weergegeven, het gaat om een dijktraject met een lengte van circa 500 meter.

Het project

Doel van het project was om een veilige en toekomstbestendige dijk te realiseren voor dijktraject Sint-Annaland tussen Dijkpaal 780 – 785. Het project vond plaats in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), dat onderdeel uitmaakt van het Deltaprogramma Waterveiligheid. In Sint-Annaland vinden nabij de haven ook andere ruimtelijke ontwikkelingen plaats. De dijkversterking is daarom ingepast in deze geplande ontwikkelingen. Dit is afgestemd met de gemeente Tholen.

Planning en werkwijze

Een dijkversterkingsproject bestaat uit meerdere fases: verkenning, planuitwerking en realisatie. In de verkenningsfase worden verschillende mogelijke alternatieven voor de dijkversterking onderzocht. Deze alternatieven worden afgewogen om te komen tot een voorkeursalternatief. Daarbij kijken we naast waterveiligheid en kosten ook naar duurzaamheid, draagvlak en maakbaarheid.

In de planuitwerkingsfase is het voorkeursalternatief verder uitgewerkt en ingepast. Het doel van de planuitwerkingsfase is het nemen van het publiekrechtelijk besluit voor het voorkeursalternatief. Dat komt hier neer op het goedkeuren van het projectplan Waterwet. De algemene vergadering van het waterschap Scheldestromen heeft het projectplan Waterwet voor de dijkversterking St. Annaland op 28 maart 2023 vastgesteld. Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben het projectplan Waterwet Dijkversterking St. Annaland goedgekeurd op 13 juni 2023.

In de realisatiefase wordt de dijkversterkingsmaatregel daadwerkelijk uitgevoerd, waarna de dijk weer voldoet aan de eisen. De realisatie van de dijkversterking is voorzien vanaf najaar 2024 tot en met voorjaar 2025.

Meer informatie en voorlichtingsbijeenkomst

Op 19 april 2023 is een voorlichtingsavond gehouden. De tijdens deze avond getoonde tekening vindt u onder 'downloads'. De input uit deze avond hebben wij gebruikt bij het opstellen van de contractstukken voor de aannemer.

Eerder was er op 21 september 2022 er een voorlichtingsbijeenkomst waarin werd ingegaan op de waterveiligheidsopgave en hoe het waterschap een veilige en toekomstbestendige dijk wil realiseren. Hierbij werd een toelichting verzorgd door het waterschap aan de hand van een presentatie. Ook deze vindt u onder 'downloads'.

Marije Besuijen

Omgevingsmanager

Cees Hollemans

Projectleider

Downloads

Download hier relevante documenten met betrekking tot het project Sint-Annaland

Meer weten?

Is je vraag nog niet beantwoord op deze pagina? Wellicht vind je jouw antwoord tussen de veelgestelde vragen.