Dijkversterking_Buitenhaven

Buitenhaven Vlissingen

Waterschap Scheldestromen werkt aan de versterking van de dijk in de Buitenhaven van Vlissingen. Over een lengte van 1,7 km wordt de dijk versterkt om weer te voldoen aan de waterveiligheidsnormen. Dit project maakt deel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, waarin de Rijksoverheid en de waterschappen samenwerken om Nederland te beschermen tegen overstromingen. Op deze pagina vindt u alle informatie over de dijkversterking.

Tijdlijn

Projectgebied_buitenhaven

Projectgebied

Op de kaart is het projectgebied in het rood weergegeven. Dit betreft de 1,7 kilometer dijk die wordt versterkt in de Buitenhaven van Vlissingen en maakt deel uit van een groter traject van 7,1 kilometer. Dit traject loopt vanaf de Buitenhaven van Vlissingen langs de Westerschelde naar de Sloehaven.

Vanwege de komst van het Justitieel Complex Vlissingen starten we eerst met de dijkversterking in de Buitenhaven van Vlissingen. Daarna volgt het project Sloehaven-Vlissingen.

Het project

Klimaatverandering, een stijgende zeespiegel en een dalende bodem hebben invloed op de waterstand. Dijken moeten voldoende hoog en sterk blijven om het water tegen te houden. Er gelden regels waaraan een dijk moet voldoen: de veiligheidsnorm. Deze norm zorgt ervoor dat iedereen in Nederland beschermd is tegen overstromingen. Voldoet een dijk niet aan de norm? Dan versterken we die!

De planning - Verkenningsfase

Een dijkversterkingsproject doorloopt meerdere fases: verkenning, planuitwerking en realisatie. Op dit moment bevindt het project zich in de verkenningsfase (2024-2026). In deze fase onderzoeken we verschillende mogelijkheden voor de dijkversterking. Deze mogelijke alternatieven worden afgewogen om te komen tot een voorkeursalternatief. Daarbij kijken we niet alleen naar waterveiligheid, maar ook naar duurzaamheid, kosten, draagvlak in de omgeving, uitvoerbaarheid, vergunningen en beheer.

In de planuitwerkingsfase (2026-2028) werken we het voorkeursalternatief verder uit en passen we het in de omgeving in. Daarna volgt de realisatiefase (2028-2030), waarin we de realisatie voorbereiden en vervolgens de dijkversterking daadwerkelijk uitvoeren. De planning kan tijdens het project nog veranderen.

Informatie

Binnen ons project houden we rekening met de omliggende belangen en de bestaande waarden in het gebied. Daarnaast willen wij omwonenden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen uit de omgeving betrekken. De komende tijd gaan we eerst in gesprek met bedrijven in het plangebied om hen te informeren. Na de zomer organiseren we een informatiebijeenkomst. De uitnodiging en meer details hierover volgen later.

Wilfred de Kam

Projectmanager

Marije Besuijen

Omgevingsmanager

Meer weten?

Is je vraag nog niet beantwoord op deze pagina? Wellicht vind je jouw antwoord tussen de veelgestelde vragen.